За нас

Балнеология и спорт

“Спортно-развлекателен комплекс Белчин” предлага на своите гости приятна атмосфера и разнообразни възможности за почивка и забавления край минералните басейни на комплекса в съчетание със здравословния климат и прекрасните гледки към Рила планина и долината на река Палакария, както и лечебните въздействия на минералната вода в района.”Спортно-развлекателен комплекс Белчин” се намира на пътя за с. Белчин, на 500 м. Спортно-развлекателен комплекс Белчин преди табелата на селото. Комплексът разполага с голям минерален басейн, два детски басейна, детска площадка, волейболно и баскетболно игрище, снек-бар и ресторант.

Лятно работно време: 9:30-18:00 ч. от вторник до неделя. Понеделник е почивен ден.

Районът на село Белчин се отличава с потенциал от термални води и извлекаема от тях геотермална енергия. Бар, Спортно-развлекателен комплекс Белчин Благоприятните географски и природни дадености на района в комбинация с наличието на лечебна минерална вода създават условия за успешното му развитие като здравно-климатичен и балнеоложки център. Температурата на извиране на водата е 39-40 °C и се характеризира с мек и приятен вкус. Минералните извори в Белчин бани са каптирани през 1932 г., а първите изследвания на минералната вода датират от 1903 г.

Термалните води в Белчин имат ниско съдържание на разтворени вещества (около 300 mg/l), бикарбонатно-сулфатно-натриев състав (HCO3-SO4-Na), повишено съдържание на флуор (около 5 mg/l ) Басейн, Спортно-развлекателен комплекс Белчин и силиций, високо pH (около 9.7) и изразени редукционни свойства. Балнеологични изследвания и оценки доказват лечебни и профилактични ефекти и въздействия на геотермалните води при заболявания на органите на движението (от възпалително, травматично и неврогенно естество), както и на женските полови органи и кожата. Установено е, че промивни (иригационни) процедури и манипулации могат да имат оздравителен ефект при възпалителни заболявания и процеси в гърлото, устната кухина, носа, синусите, ушите, правото черво и гинеталите. Дозирани питейни процедури и програми се препоръчват при заболявания и дискомфорт в храносмилателната, пикочно-половата и метаболитната система, както и за общо прочистване (саниране) на организма. Повишеното съдържание на флуор на термалните води в Белчин може да се има предвид в профилактични програми срещу зъбен кариес и остеопроза. Високата алкалност на водата в съчетание с пелоидни (калолечебни) вещества открива простор и за балнеокозметиката.